De kracht van dankbaarheid

Toen ik jong was heb ik geleerd om elke avond een dankgebed te doen. Aan het eind van de dag, op het moment van slapen gaan deelde ik op die manier waar ik blij mee was: m’n ouders, m’n zus en broer, m’n vrienden, het eten, de veiligheid, onze dieren, m’n opa’s en oma’s, dat het mooi weer was geweest, dat ik een gezellige avond had gehad, dat ik naar school kon en bepaalde dingen die ik meemaakte. Ik voelde me altijd goed als ik dat deed en ben dat, ondanks een veranderde godsbeleving, heel lang blijven doen. Ik doe het nog wel eens.

Er is in de loop der jaren veel geschreven over, en onderzoek gedaan naar, wat een mens gelukkig maakt.

Dankbaarheid blijkt een zeer sterke geluksfactor. Dankbaarheid is voor mij het besef dat iets niet vanzelfsprekend is, dat ik een geluksvogel ben om een bepaald iemand in mijn leven te hebben of om bepaalde dingen mee te maken en te kunnen ervaren. Op de dagen dat ik het leven als minder makkelijk ervaar, is dankbaarheid een extra belangrijke factor voor mij. Door ook aandacht te geven aan waar ik dankbaar voor ben ontstaat er weer meer evenwicht.

Ik heb in de loop der jaren kennis gemaakt met verschillende manieren om dankbaarheid bewust in je leven te halen. Zo hoorde ik van iemand die elke dag een steen in zijn broekzak bij zich stak, die steen herinnerde hem aan dankbaarheid. Bij thuiskomst als hij zijn sleutels en de steen bij elkaar op een kastje legde stond hij altijd even stil bij de dingen waar hij die dag dankbaar voor was. Of gezinnen die bij het avondeten er een gewoonte van maken om allemaal iets te noemen waar ze die dag dankbaar voor zijn, ook, en misschien wel juist, als het niet zo’n leuke dag was geweest. Of een onderzoek naar geluk op het werk, waar werknemers 21 dagen elke dag 5 dingen opschreven die ze die dag hadden gewaardeerd, waaruit bleek dat het de algemene waardering voor hun werk verhoogde.

Een andere vorm leerde ik een paar dagen geleden kennen toen het onderstaande filmpje me onder ogen kwam. Een leuke en creatieve vorm om meer bewust met dankbaarheid bezig te zijn.

Tegenwoordig zijn het, naast de grote dingen als mijn partner, ouders, familie en vrienden, vooral ook veel kleine dingen en momenten waar ik dankbaarheid voor voel en die de waarde geven aan mijn leven.

Je aandacht bewust richten op die dingen waar je dankbaar voor bent is een mooi voorbeeld van hoe onze gedachten van invloed zijn op hoe we ons voelen. Bij de bijzondere samenwerking tussen onze gedachten, ons lichaam en onze gevoelens sta ik ook dit jaar weer graag stil tijdens verschillende trainingen en workshops.

 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief met verhalen, inspiratie en aanbod